top of page
  • Foto van schrijverDSC Europe

7 actuele hints om je digital signage te verfijnen in 2022!

Bijgewerkt op: 22 apr. 2022Wanneer je je gaat engageren in digital signage wil je natuurlijk ook dat het een effect heeft op je rendabiliteit en loont op lange termijn. De inhoud die je deelt moet perfect zijn, de schermen moeten goed fitten en je wenst een hoge mate van betrokkenheid te creëren. De vraag is alleen: Hoe kan je dit optimaliseren? In deze blog geven wij 7 aanbevelingen over hoe je digital signage optimaal kan inzetten in 2022.


1. Optimaliseer je branding

Het eerste waar je als bedrijf zeker aan moet werken is je branding. Onderscheid jezelf van de massa om herkenbaar te zijn in de sector. Wees consistent in de branding op verschillende gebieden en vervolledig je marketingoriëntatie. Je moet ook consistent zijn bij het combineren van je marketingtools. Dit houdt in dat je onder andere uniformiteit creëert in lettertypes, digitale schermen en je sociale media feed. Maar bijkomend ook aandacht besteed aan e-mails, sjablonen enz. Probeer merkrichtlijnen te hanteren opdat je uitspringt bij je doelpubliek. Door dit te gaan opvolgen wordt je naam sneller geassocieerd met hetgeen waar prospects naar op zoek zijn. Definieer een nichemarkt, gebruik kleuren in je logo of woorden in een slogan die pakkend zijn en meteen de aandacht trekken van een niche. Zo ontwikkel je een steunvlak voor branding en maak je jezelf herkenbaar. Denk dus goed na welke ingrediënten je kan samenvoegen om een geslaagd branding recept te bekomen.


2. Ga voor Vetgedrukt

Bij het publiceren van inhoud op je schermen, wil je zeker vermijden dat je boodschap niet goed zichtbaar of leesbaar is. Gebruik daarom altijd felle kleuren om je scherminhoud te laten opvallen. Zorg ervoor dat deze kleuren helder en complementair zijn om het visueel aantrekkelijker te maken. Zoek de ideale combinatie voor jouw huiskleuren en houd rekening met de boodschap die je wilt overbrengen. Daarnaast moet je de nadruk leggen op het gebruik van vetgedrukte lettertypes. Dit is voor passanten veel gemakkelijker leesbaar en ook vanop verdere afstand. Bij het gebruiken van dunne, gekrulde lettertypes krijg je een averechts effect. In het geval dat je een specifiek lettertype niet vetgedrukt kan zetten, pas dan de lettergrootte aan. Er zijn een tal van programma’s en tools die kunnen helpen om met kleuren en lettertypen te experimenteren zoals Canva of andere (web)apps met kleurenkiezers of een oogdruppeltool.


3. Selecteer het juiste scherm

Het kiezen van een passend scherm is een onderschat iets bij het uitwerken van een digital signage project. Sla deze stap zeker niet over! Met volgende criteria moet je rekening houden bij het selecteren van een scherm:

1. Helderheid van het scherm

2. Scherm oriëntatie

3. Schermgrootte

4. Touch screen mogelijkheden

5. Kosteneffectiviteit

Als je dit rijtje grondig afgaat per onderdeel, zal je zeker een scherm uitkiezen die zal leiden tot een succesvolle campagne. Het kiezen van een scherm is ook sterk afhankelijk van de sector waarin je je bevindt. Het is vanzelfsprekend dat digital signage in de horeca een andere look & feel heeft dan in de bedrijfswereld.4. Gebruik sjablonen

Sjablonen maken het eenvoudiger om creatieve inhoud te ontwerpen. Bovendien zorgt het voor meer gebruiksgemak, zeker als je een programma gebruikt zoals Canva. Je bespaart meer tijd door op voorhand al sjablonen samen te stellen. Voor je digitale schermen kan je verschillende sjablonen maken conform de scherminhoud die je wil delen. Dit zorgt voor meer efficiëntie in je werkmethoden. De info die u op de schermen wil delen kan informatief van aard zijn maar ook uitnodigend om bijvoorbeeld mensen te trekken naar een evenement, nieuwsbrief of simpelweg naar de kassa met één van je producten in hun winkelmand. Daarom komen sjablonen ideaal van pas, aangezien ze ook per thema, lay-out enz. gestructureerd zijn. Met een sjabloon hoef je in principe enkel de tekst en afbeeldingen te wijzigen. In een korte tijdspanne maak je zo een geweldig design. Uit een wetenschappelijk onderzoek blijkt dat content bedenken en ontwerpen in meer dan de helft van de gevallen één van de meest tijdrovende taken zijn als marketeer/communicatie medewerker. Sjablonen dragen enorm bij aan het minimaliseren van je tijd en vormen daarom de kern van efficiënte communicatie.


5. Streef naar de scherpste beeldkwaliteit

De dag van vandaag is iedereen gewend aan hoge resoluties en de doorsnee persoon is reeds vertrouwd met de laatste technische ontwikkelingen. 4K of zelfs 8K schermen zijn voor veel mensen niet onbekend. We raken meer gewend aan zuivere en superscherpe high definition-beelden. Lagere kwaliteit valt daarom vaak meteen uit de boot. Dit principe is ook van toepassing bij digital signage. Bij het casten van afbeeldingen of fragmenten van lage kwaliteit kunnen aspecten moeilijker zichtbaar zijn voor de kijker. Je loopt het risico dat je boodschap niet volledig tot bij de bestemmeling geraakt of zelfs verloren gaat. Volg deze aanbevelingen op om je digital signage campagne optimaal te benutten:

Gebruik enkel afbeeldingen van hoge kwaliteit. Zeker als dit dient voor reclamemateriaal, dan is dit nog belangrijker. Je oogt professioneler en als je campagne niet geslaagd is weet je ook meteen dat dit niet te danken is aan de visuele kwaliteit.


Zorg voor voldoende opslagruimte. De beelden met hogere resoluties nemen veel opslagruimte in beslag. Upload telkens de afbeeldingen in het formaat dat je rechtstreeks zal casten op je digitale schermen. Je kan ook een afbeelding uploaden in een gepersonaliseerd formaat naar voorkeur.


Gebruik een website met stockafbeeldingen zoals Unsplash of maak je afbeeldingen zelf. De meeste kwalitatieve smartphones zijn voorzien van een scherpe camera die de kloof met professionele cameratoestellen alleen maar verkleinen.


6. Implementeer een ‘Call to Action’ knop

Dit is ook een belangrijk onderdeel waar we zeker de klemtoon op willen leggen. Je overweegt bij voorkeur een Call to Action die de gebruiker vertelt wat hij moet doen. Dit kunnen knoppen zijn met tekstjes zoals: ‘klik hier’, ‘koop nu’, ‘bel’, of ‘boek een demo’. Een CTA moet een geste van de gebruiker of lezer kunnen uitlokken die zorgt voor meer betrokkenheid. Let wel op dat er geen verwarring is. Sommige vormen van content vereisen geen CTA. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt maar weer dat de aanwezigheid van een CTA-knop de conversie met +/- 83% verhoogt. Voor Ecommerce was er een verhoging van 22%. Ten slotte blijkt ook dat wanneer CTA’s op knoppen lijken i.p.v. platte tekst, dat de conversie dan stijgt met zo’n 45%.
7. Wissel af tussen soorten inhoud/content types

De manier waarop je inhoud of content wil delen is grotendeels afhankelijk van het medium. Afhankelijk van je doelstellingen en publiek verfijn je de content. Zorg van tijd tot tijd voor voldoende afwisseling zodat je boodschappen niet als ééntonig ervaart. Variatie is de sleutel om je digital signage schermen actueel te houden en niet voortdurend in herhaling te vallen. We inspireren je met enkele contenttypes die je kan implementeren in je digital signage campagne(s):

o Video’s

o Animaties

o Limited aanbiedingen

o Afteltimers

o Live feeds

o Sociale media

o QR-codes

o Reactieve inhoud (gepersonaliseerd via nummerplaten of RFID's)

o Sterke branding

o Bedrijfsberichtgeving

o Vragen

o Beoordelingen


Hoe digital signage wordt ingezet in sectoren

Deze lijst toont content die in verscheidene sectoren gedeeld wordt d.m.v. digital signage. Laat je hierdoor inspireren:

o Algemene informatie zoals - datum, tijd, weer, en verkeer

o Voetbalclubs - komende wedstrijden, video-interviews, hoogtepunten, voedselmenu's

o Luchthavens - vertrektijden, vertragingen, navigatie met kiosken

o Makelaars - live vastgoed feeds

o Autodealers - foto's van auto's die ze in voorraad hebben, prijs, specificaties

o Interne communicatie - tips voor welzijn, hulpnummers, belangrijke zakelijke boodschappen van managers (informatiecascade)

o Productie - machineprestaties, KPI's

o Marketing - producten, kortingen

o Universiteiten - termijnen, komende evenementen, initiatieven


Wat nu?

Als je alles grondig hebt gelezen, dan herken je de elementen onderaan de lijst. Ga per puntje na wat de beste optie is voor jouw digital signage campagne. Wat zijn je doelstellingen? Wat is je budget? Afhankelijk van je ambitie, kan je per onderdeel nagaan wat binnen het kader past:

- Branding

- Vetgedrukt lettertype

- De juiste schermen kiezen

- Sjablonen

- Beeldkwaliteit

- De CTA

- Typen inhoud


Gebaseerd op "Top 7 Digital Signage Considerations for 2022" 03-02-2022 ~ L. Gilham ~

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Коментарі


Функцію коментування вимкнено.
bottom of page